Gyakran Ismételt Kérdések

Utolsó módosítás: 2019. november 08.Mi a jelentkezés feltétele?

A jelentkezés alapfeltétele egyetemi szintű diploma és egy "C" típusú középfokú nyelvvizsga.Mikor lesz a felvételi elbeszélgetés?

Június közepén, várhatóan pénteki vagy szombati napon. A pontos időpontot hamarosan közzétesszük honlapunkon.Intézményi nyelvvizsga elfogadható-e az előírt nyelvvizsgaként?

Intézményi nyelvvizsgát csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha államilag elismert közép C, B2 szintnek felel meg.Külföldön megszerzett oklevelemet, vagy nyelvvizsgámat csatolhatom a felvételi pályázathoz?

Abban az esetben lehet a pályázathoz csatolni, ha külföldön szerzett oklevelét vagy nyelvvizsgáját a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elismerteti (és erre vonatkozó kérés esetén honosítja).Hogyan kell a felvételi eljárás díjat befizetni?

A felvételi eljárás díja 7.500 forint.

A felvételi eljárás díját készpénz átutalási megbízáson (sárga csekk) keresztül kell befizetni, amelyet a felvételi elbeszélgetésre történő behívó levéllel együtt küldünk meg (június elején).
A felvételi vizsgára a csekket bemutatás céljából el kell hozni.Mikor vannak a konzultációk?

Konzultációk félévente 4-6 alkalommal vannak, péntek-szombat képzési napokon.Igénybe vehetem-e a 12 félév állami támogatásomat?

A 12 félév a doktori képzés esetén nem értelmezhető.Mikor kapok értesítést a felvételi eredményéről?

Várhatóan július közepén.Jelenleg főállású alkalmazott vagyok a munkahelyemen, pályázhatok államilag támogatott (ösztöndíjas) nappali képzésre?

Igen, de sikeres felvételi eljárás esetén teljes állású munkaviszony nem tartható fenn.
Az államilag támogatott képzésre való jelentkezéskor az erre vonatkozó nyilatkozatot a jelentkezéshez csatolni kell. (Letölthető honlapunkról)
Ösztöndíjas képzésre általában a legmagasabb pontszámokkal lehet bejutni.Két (három) egyetemi diplomám van. Jár érte külön pont?

Külön pont nem jár érte, de a felvételi eljárás során előnyt jelenthet.A választott doktori tématerület megjelölése előtt szükséges-e konzultálnom annak vezetőjével?

Igen. Mindenképpen érdemes, egyrészt a választott témával és a konzulenssel kapcsolatos egyeztetés miatt is. Elérhetőségeik honlapunkon megtalálhatók a felvételi információ és a doktori iskola oktatói menüpont alatt. Másrészt a témavezető vagy programvezető fogadó nyilatkozatát a felvételi pályázathoz szükséges csatolni, illetve a jelentkezési lapon megnevezni.
Témakiírások (folyamatos bővítés alatt) a www. doktori.hu oldalon találhatók meg.Lehetőségem van-e javasolni saját kutatási témát?

Igen, ebben az esetben javasoljuk, hogy minél előbb vegyék fel a kapcsolatot a programvezetőkkel, hogy a továbbiakról egyeztessenek.A különböző dokumentumokról (egyetemi oklevél, nyelvvizsga) elég egy egyszerű fénymásolat beküldése?

Igen, hiszen utólag be is kell mutatni az eredeti példányokat.Mit kell tartalmaznia a kutatási tervemnek?

Ezt a Doktori Iskola Működési Szabályzatának 3. számú melléklete részletesen tartalmazza.Nincs az általam kutatni kívánt témával kapcsolatos releváns publikációm, ez akadálya lehet a sikeres felvételi eljárásnak?

Nem jelent akadályt, azonban pluszpont nem jár.Mi alapján történik a jelentkezők rangsorolása?

A felvételi rangsorolás 4 szempont alapján történik, összesen 100 pont adható:
a) az oklevél minősítése – 20 pont
b) nyelvismeret – 20 pont
c) korábbi tudományos teljesítmény (a benyújtott szakmai anyagok alapján, azok minőségére való tekintettel, a Felvételi Bizottság mérlegelése szerint) – 25 pont
d) szakmai beszélgetés – 35 pont
A pontozás részletes leírása megtalálható a Működési Szabályzat 4. számú mellékletében.Milyen hosszú egy felvételi beszélgetés?

Jellemzően 15-30 perc.Milyen kérdésekre készüljek fel a felvételi beszélgetés során?

A felvételi beszélgetés során a jelentkezőnek tanúságot kell tennie szakmai felkészültségéről, meg kell fogalmaznia, hogy az általa választott kutatási téma miért érdemes arra, hogy doktori munka készüljön belőle és igazolnia kell, hogy jártas az általa választott kutatási terület szakirodalmában.Mennyi a költségtérítés összege?

150 000Ft/félév.Egyéni képzésre szeretnék jelentkezni. Mi a feltétele?

Az egyéni képzésre való jelentkezés feltételét a Neveléstudományi Doktori Iskola Működési Szabályzat 10.§, valamint az Egyetemi Doktori és Habilitációs Szabályzat 12. § rendelkezik.


 


< Vissza